Friday, April 25, 2014

Gila Fixi & Lejen!

Assalamualaikum.

Yaaa kawan-kawan. Aku dah pon pergi Pesta Buku semalam. Haruslah hari first sebab nak elakkan kesesakan orang ramai huhuhuhu. Huhu konon! Padahal dah memang jenis tak sabar engko ni. Takde keje lain. Satu, asyik beli buku. Dua, asyik beli buku Fixi. Kau kenapa marah diri sendiri T.T

Anyway, aku pergi dengan Kak Maryam Kenny sebab kengkawan yang lain semua ada hal. Kak Maryam sanggup pulak teman aku lepas habis shif dia. 

Aku beli 12 buku. Kawan kirim 1. Adik aku kirim 2. Mak beli 1 sebab nak cukupkan kuota sebab 3 buku = RM50 kuikui. 


LRT dari Bandar Tasek Selatan ke PWTC boleh buat mengamuk seh kalau tak dapat duduk.

Masa balik, aku LUPA yang LRT ada dua arah. Sumpah lupa. Ampang & Sri Petaling. Aku main masuk je tren ke Ampang. Kak Maryam ingat aku nak turun kat Chan Sow Lin so dia diam je aa. Dah sampai kat Chan Sow Lin, dua-dua blur sampai pintu dah tutup dah hahahahaha. Turun kat Miharja pastu patah balik ke Chan Sow Lin pastu naik tren ke Sri Petaling. Kahkahkah moral of the story. Jangan lupa? Tak boleh sebab manusia memang mudah lupa. Jangan blur? Tak boleh sebab blur tu terjadi dengan tiba-tiba. Ok anggap saja ni lumrah kehidupan bhahaha.

Siapa belum baca novel Fixi/Lejen sila cuba satu. Best weh siyes wa tak tipu. Setiap buku tak sama cerita dia walaupun hampir semua kategori thriller. Tak cliche asyik asyik kena paksa kahwin pastu nama watak mesti sedap tak nak kalah alelelele bai :P

Tuesday, April 22, 2014

Sekolah Rendah Agama Dulu Dulu.

Assalamualaikum.

Rasa macam nak cerita pasal zaman sekolah agama dulu. Sampai sekarang aku tak tau nama sekolah agama aku tu apa. SRA Islahiah kot haha. Panggil sekolah bomba je sebab depan tu balai bomba Sungai Besi kehkeh. Dulu gi sekolah agama naik van sebab kena lintas lintas jalan. Dengar cam bahaya kan cuak kan? Padahal lintas sekali je tu pon ada traffic light wahahaha. Takpela budak 7 tahun nak lintas jalan pon kira bahaya gak what -__-


Dalam gambar dulu aku tak suka senyum. Aku pon tak tahu kenapa.

Masuk darjah 5, aku pengawas. Ye jangan main-main eh pengawas ni bhai. Tapi kerja macam takde apa je haha! Sampai sekolah kena turun gi tempat yang ustazah/ustaz suruh jaga. Aku dulu kena jaga bahagian parking kereta. Best uollss sebab ada atap. Takde la menyeksa jiwa kena meronda pukul 2 petang kat tengah panas. Sakit hati sebab bebudak suka main kejar-kejar. Dalam banyak banyak tempat, parking kereta cikgu jugaklah nak main kejar-kejar sambil pegang jajan. Aku halau belah sini, lari belah sana. Eh stress la aku. Bila nak habis? Tunggu loceng. Takde function je aku jaga situ wkwkwkw.

Pastu kalau ustazah semua ada mesyuarat atau ada ustazah yang tak datang, pengawas kena jaga kelas. Paling tak mencabar jaga kelas budak darjah 1 atau darjah 2. Ugut sikit 'semua letak kepala atas meja, siapa bercakap tulis nama kat depan' hahahahaha. Gengster tak gengster la kan small matter je ni. Tapi sebenarnya malas jugak kalau kena jaga kelas. Sudahlah duduk melangok dalam kelas orang sampai setengah jam. Boring siot. Selalu jugaklah bila ustazah suruh jaga kelas sekian sekian, walawei aku past je kat pengawas lain bhahaha.


HAHAHAHAHAHAHAHA baru aku tau kenapa aku takyah senyum. Sebab biler senyum rasa nak lempang je kang budak ni.

Sekolah agama dulu kelas dia campur-campur. Ada 4 kelas je tak silap aku. Ko pandai ke kurang pandai ke campur je dalam satu kelas. Maka disebabkan itu aku selalu dapat no.1 masa exam pertengahan tahun. Akhir tahun No.2 atau No.3. Camtu aaa bukan nak riak, kelas pon campur kan. Tapi UPKK ngan UPSRA dapat 6A je. Mungkin ada yang kata takde function UPSRA tu. Salah tu. Aku tengok kawan kawan aku masatu yang tak sekolah agama, tak dapat masuk asrama. Yang result UPSRA ok dapat asrama. Aku tak mohon asrama memang la tak dapat masuk bro bhahaha. Sekolah agama pon best sebab ramai kawan :)

Oh ya satu benda nak bagitahu. Dulu masa ada meeting, ustazah bagi salam. Then kitaorang semua jawab 'Waalaikumsalam'. Pastu ustazah betulkan. Dia kata cuba jawab 'Waalaikumussalam.' Mula-mula rasa macam ala lebih kurang je kan tapi maksud dia dah lain dah. 

- Google Images.

Kalau jawab waalaikumsalam, dah skip Alif Lam (rujuk gambar)

Alif Lam (AL) = Segala
Waalaikumussalam = Segala sejahtera ke atas kamu

Kalau rajin, google eh untuk fahamkan lagi. Moga dapat share ilmu walaupun sikit hehehe. Assalamualaikum. Haaa jawab apa anak-anak :P

Monday, April 14, 2014

Pengalaman Kerja Di Kenny Rogers.

Assalamualaikum.

Ok tajuk tu kenapa PENGALAMAN? Senang. Sebab dah jadi pengalaman dah. Sebab aku dah berhenti dah. 3/1-3/4. 3 bulan beb. Macam tak percaya lama jugak aku kerja. Aku ada masalah sikit so terpaksa berhenti. By the way, kerja kat Kenny Rogers TBS #064 memang best sia. Bubuh sia nak buktikan tahap best tu kuikui.

Secara tak langsung, entry ni mungkin akan membantu sesiapa yang nak kerja Kenny nanti. Dan yes untuk korang yang nak tahu kerja dia macam mana :) Macam aku dulu, cuak sia (pahal?) masa mula-mula nak start kerja dulu. Adakah manager garang nak mampos atau staf-staf sombong dan suka membuli. Makanan dia macam mana? Tak pernah makan do aku. Apa perlu aku buat? Persoalan demi persoalan membuatkan aku nak padam balik perenggan ni hahaha nvm.

Posisi dia ada banyak, macam posisi bola hahahaha. Cashier, hostress duduk depan kedai, server, assembler sediakan makanan, utility sediakan produk, cutter potong ayam, dispenser buat air, steward basuh pinggan, dllsebabakutakingat. Tapi kat TBS ni tak busy mana pon sampai aku rasa lepak je lebih wahahaha, 3 bahagian je selalu penting. Cashier/server, assembler, utility.


'Tak busy mana pon' haha.


Gambar kabur, maaf sebab aku nak cepat. Takut manager nampak bhahaha. Manager 2 orang ok, sorang tegas sikit. 


Aku opening ya, haruslah bersih sehingga mintak penampar. Setitik air pon tidak boleh kelihatan. 


Kalau buat air yang pelik-pelik, mesti ada suara-suara 'buat lebih sikit, buat lebih sikit'. Hahahahaha. 

Saje post sebab bersih wkwkwkw. Oh ya, lepas hampir dua bulan aku opening baru aku tau yang plug nasi aku dua. Selama ni aku bukak satu je. Kiranya selama ni tak pernah on pon periuk nasi tu bhahahahaha.


Kalau kerja Kenny, manager suka yang fleksibel. Yang boleh kerja bila-bila masa. Senang nak buat jadual. Opening, middle, closing semua aku pernah buat. Kalau ada penjenayah yang usyar mangsa pon dia takleh agak kau pergi ngan balik kerja pukul berapa hahaha! 


Gaji pulak RM 5/jam. OT RM 6. Masa mula-mula dulu tak selalu kena OT. Memang susah aa nak dapat. Bila staf dah sikit, tu dia dari pukul 12 sampai closing pukul 11. Patut balik pukul 6 tup tup ada budak tak datang kena closing jugak. Tapi takpe, bila dah habis closing rasa happy sebab dapat tolong yang lain. 'Sebaik ada Syahirah' mihmihmih :)

*Picture deleted.
Memandangkan aku mudah lupa kawan hahahahaha ada baiknya aku tulis nama staf semua. Dari kiri - Fakhri, Ikram, Hafiza, Adila, Nina, Syahirah (eh sebok haha), Maryam, Dewi (OKU), Lingges, Aiman. Manager - Miss Azlina, Miss Syikin, Miss Lina.

Goodbye! Thanks for the memories :D