Monday, December 31, 2012

4 Perkara Sebelum Tidur.


Assalamualaikum :)

Beberapa hari lepas aku baca info ni kat FB. First time seh baca. Benda baik apa salahnya ikut kan. Besok dah tahun baru dah so bolehlah praktikkan untuk sepanjang tahun depan. 


4 perkara sebelum tidur (Tafsir Haqqi)

Rasulullah s.a.w pernah berpesan kepada Saidatina Aisyah r.a:
" Ya Aisyah, jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, iaitu:
  • Sebelum khatam Al-Quran.
  • Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhirat.
  • Sebelum para muslimin meredhaimu.
  • Sebelum kau melaksanakan haji dan umrah. "

Bertanya Saidatina Aisyah r.a:
" Ya Rasulullah... Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika? "

Rasulullah s.a.w tersenyum dan bersabda:
" Jika engkau hendak tidur, bacalah:
  • Surah Al-Ikhlas tiga kali seakan-akan engkau mengkhatamkan Al-Quran.
  • Selepas itu bacalah selawat untukku dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.
  • Beristighfarlah untuk para muslimin, mereka akan meredhai kamu.
  • Dan perbanyakkanlah bertasbih, bertahmid, bertahlil dan bertakbir, seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah. "

Friday, December 28, 2012

Awww Oxford Shoes!


Assalamualaikum.

Pergh ni lah tajuk entry yang paling gedik pernah aku buat hahaha. Aku slalunya rock wakakaka tapi kengkadang sisi feminin aku ni nak kluar jugak. Macam suka main ngan baby, pakai mask sebelum tido, stalk pemain bola. Eh macam selalu je feminin :')

Aku suka gila der ngan kasut Oxford. Walaupun macam lelaki tapi stylo kot. Apa yang buatkan dia nampak cantik? Sebab ada tali. Ye, sebab ada tali (angguk angguk kepala). Aku amik gambar-gambar ni kat We Heart It. Meleleh air liur tengok kasut-kasut ni. Geramnya. Geram sebab tak dapat hehe.

Kau tengok ni weh. Cantik sangat ni weh. Warna cenggini favourite aku ni weh.

Aku tak suka sangat corak vintage. Siapa feminin sesuai pakai. Eh aku?

Stylo an an an.

Macam sesuai buat hantaran kahwin ni. Bak sini kekekeke.

Ohh my... Tak tau nak cakap apa dah -___-

Aku ada satu je kasut Oxford ni.......... Sembang lebih tapi ada satu je.......... K.......... RM50 tu bhai. Aku prefer kualiti bukan kuantiti. Kau ada kasut tak cukup 3 rak pon tapi kalau setiap kali lepas pakai putus, baik tak yah. Aku beli  kasut ni masa raya lepas. Pakai baju kurung pastu kasut Oxford.......... Tak caye? Aku ilek je pakai wahahaha :D

Siapa pakai camni? Rasa diri cool tak? Hahahaha.

Saturday, December 22, 2012

OLEMIRA: Triple F.


Assalamualaikum.

Hi terkezut tak aku kerap update sekarang hehehehe. Ada masa update la. Nanti kang kalau dah sibuk, rindu-rindu nak update blog boleh baca entry sendiri. Niat asal aku buat blog ni memang untuk diri sendiri. Pastu baru nak share cerita aku bagi orang baca. So tak salah kan kalau aku tersengih sorang sorang baca blog sendiri sambil makan Kit Kat Chunky sebab tu memang first intention aku :)

Ni jugak salah Astro Arena buat aku kerap update sebab tak siarkan Asian Champions Trophy Doha. Hoki ni bro dah lama aku tak tengok hoki ni. Mula-mula lu cakap ada live gwa dah excited sampai dah plan nak konker remote sebelum Maharaja Lawak Mega start lagi pastu lu kata ada problem teknikal dari penganjur terus dah takde live. Tapi gwa tak marah lah sebab manusia cuma merancang tetapi Allah yang menentukan jadi gwa redha.

Benda yang paling mencabar kalau nak buat OLEMIRA ni ialah masa nak cari gambar. Aku friends ngan budak hoki kat FB so bolehlah nak mintak izin pinjam gambar dorang letak kat blog ni. Tapi aku tak nak buat camtu sebab nanti dorang tahu aku update pasal dorang lantas traffic blog aku naik mendadak -___- Aku rasa aku dah banyak terbabas dah ni. So kita sambung pasal pemain-pemain hoki yang bermula dengan huruf F!


Faizal Saari

 -Google Images.

Kalau kau tengok bola mengharapkan keajaiban Safee Sali, kau tengok hoki akan kagum dengan Faizal Saari. Penyerang berbisa negara. Dalam surat khabar selalu tulis camtu hehe.

Fitri Saari

- Google Images.


Pelik tak nama dorang sama? Dorang adik-beradik. Yang atas abang. Ni takkan pakcik plak, adik la. Adik pass bola, abang golkan. Smart an.

Firhan Ashaari

-Google Images.


Eh nama dia pon nak dekat sama. Adakah mereka sepupu sepapat? Aku pon tak tau sebab dorang bertiga main tuk team Terengganu. Tapi aku rasa tak kot. Dia juga terel jaringkan gol.

Kalau buat pasal bola, huraian aku panjang-panjang. Kalau hoki pendek-pendek je. Perasan tak? Tak perasan? Tak baca lah tu hahahaha. Sebab hoki dorang main laju, tak sempat der nak ushar lame lame pemain dia. Btw, goodluck untuk 
Asian Champions Trophy Doha ni. Malaysia Boleh!

Friday, December 21, 2012

Study Tips: Nota Lipat.


Assalamualaikum.


Result PMR dah keluar dah. Ada sorang ni an menangis sebab target dia jauh tersasar. Tu lah kenapa tak baca blog aku. Kan aku dah gitau jangan target lebih-lebih tapi kau degil tak nak bukak link yang aku dah bagi kat FB hahahaha. Takpe ah dah rezeki camtu nak buat camne lagi ye dok. 

Wei wei wei aku nak SPM kot tahun depan. Aku kena study awal ni. Kena buat perancangan selain merancang nak menabung tahun depan. Hahaha setiap tahun tu je ah azam aku. Nak menabung menabung menabung tapi habok pon takdak. Ehem so aku ingat nak study setiap hari sebelum tido. At least satu subtopik pon jadi lah kan. Tapi aku malas selak buku rujukan sebab tebal nak mamp pastu terus tak jadi nak study.

Jadi aku pikir nak buat nota sendiri. Nota sendiri lebih menarik sebab tulisan aku kemas (haktuih ludah ke tepi) & aku suka guna highlight warna-warni baru la nampak menarik. Aku pon cari la kertas untuk aku buat nota ni. Pastu aku jumpa buku tulis garis-garis yang dah tak guna lagi.

Haaa 10 buah kau. Camne aku nak buat nota menarik ngan buku-buku ni? Takkanlah aku nak tampal gambar aku kat setiap nota atau lekatkan bintang-bintang yang dalam balang tu semata-mata nak buat nota jadi menarik? Tapi terus tersedar yang gambar aku tidak menarik pon :')

Sekali lagi persoalan muncul, CAMNE AKU NAK BUAT NOTA MENARIK NGAN BUKU-BUKU NI? Tetiba teringat Cikgu Arbaiyah, Cikgu Math yang comel & sporting giler selalu bagi nota lipat kalau nak dekat-dekat pekse. Bolehlah aku reuse kertas ni untuk jadi nota lipat.

Nota lipat tu mende? Nota lipat tu nota yang dilipat-lipat cam Randy Orton lipat kaki CM Punk wakakakaka kantoi layan WWE. Adik aku selalu tengok benda alah ni so aku tengok la kejap. Takdelah. Nota lipat tu kertas yang dilipat pastu buat tuk tulis nota dengan ringkas. Cara nak buat dia senang je. Meh meh aku tunjukkan.

Mula-mula, sediakan bahan-bahan mengikut suka hati dan tangan anda. Kemudian susun bahan-bahan dengan cantik seperti menyediakan hidangan dalam Masterchef. Untuk menghasilkan sesuatu dengan lebih kemas, peralatan menulis perlulah lebih daripada 3 jenis. Tambah pembaris untuk efek yang lebih teratur dan memikat selera untuk membaca nota-nota ini kelak.

Memandangkan aku nak buat nota Matematik, aku lipat kertas tu jadi dua memanjang macam gambar kat atas. Nota lipat ni sesuai untuk jenis yang guna formula. Kalau untuk bio atau sejarah tak muat der. Tu sesuai buat nota guna peta minda, air Mirinda atau Miranda Cosgrove.

Teruskan usaha ok. Baru nak sambung Bab 3 ni. Steady steady kalau sakit pinggang ke sakit bahu ke mungkin hantu duduk tu haha. Untuk itu bolehlah sambil-sambil tu berzikir ke ikut sama zikir-zikir Hafiz Hamidun ke free free pahala dapat kan, hati pun tenang.

 Tadaa dah siap dah. Aku suka nota yang kemas tapi agak berserabut. Kalau nota senang sangat, nanti bila baca automatik akan rasa 'senang je ni senang je.' Kalau nota dia anak panah sana sini, barulah bila baca nanti otak berpikir sikit. Ikut diri masing-masing la. Ada jugak yang kalau nota jenis berserabut, dia tensen terus bukak buku teks...


Nota math ni aku buat satu kaler je. Senang nak bezakan nanti dengan nota fizik hahahaha bengong. Boleh tukar-tukar ngan kawan pastu fotostat. Weh kengkawan kelas, buat ah nota bio ke kimia ke fizik ke pastu bagi kat aku. Aku tau cam tak adil sebab nota aku 4 helai kertas je kekekeke tapi bolehlah bolehlah.

Aku rasa cam tak layak je nak bagi study tips hehe. Tapi takpe. Sharing is caring. Ilmu kena kongsi-kongsi kan. Bukannya berkurang pon. Ada kau dengar kita kongsi ilmu pastu besoknya ilmu tu hilang? Takde an? Kita bagi harini, nanti-nanti kita dapat ilmu lain plak. Tak gitu? Haaa apa lagi share ah plak tips korang hehehehe :D

Wednesday, December 19, 2012

Hobi Terbaru.


Assalamualaikum.

Hobi adalah benda yang kita suka buat kan? So hobi terbaru aku sekarang, aku suka tengok movie sampai pukul 2-3 pagi. Best giler kot layan movie sengsorang. Aku kureng sikit tengok cite omputih tapi cite macam The Avengers, Captain America, The Losers, Fantastic 4 aku suka jugak tengok. Pergh semua nak yang ada Chris Evans je bhahahaha. Anyway baru-baru ni aku selalu tengok movie kat Astro Citra.

Aku dah lama tak layan movie sebab asyik tengok bola ngan hoki je. Kalau takde match, aku tak tengok tv. Rindu jugak nak kunyah kacang gajus ngan kacang pistachio sambil duduk lama-lama depan tv. Mau nak tercekik kang kalau tetiba detik cemas nak nak kalau pasukan Malaysia yang nak sumbatkan gol. Fuhhh berdebar siot.

Aku start buang tabiat ni sebab nak tengok cite Ayat Ayat Cinta. Aku tak pernah langsung kot tengok cite tu sebelum ni. Bukannya apa, ego aku kan tinggi. Segan ah nanti nanges nanges kekekeke. Memandangkan malam semua orang dalam umah ni dah tido, aku tengok movie sengsorang.

Ayat Ayat Cinta (sedih) - Bergenang air mata masa part dia nak solat dalam penjara tu. Ada jugak rasa geram masa laki tu kena fitnah. Tu je kot. Yang lain aku tengok cam takde perasaan je kahkahkah.

King Of Beggars (kelakar) - Sumpah lawak giler cite ni. Cam bangang bangang tapi aku suka :D Tambah tambah Stephen Chow plak tu yang berlakon. Kalau kau tak gelak tengok cite ni, aku tak tau ah stress kau dah tahap mana sampai takde perasaan geli hati.

Kubur Tak Bertanda (seram) - Sebelum nak tengok ni aku cuak gak. Dah ah kat Mustika HD. Tetiba benda saspen keluar nanti camne. Aku tengok sambil tutup mulut ngan bantal nak tengok dengan senyap-senyap punya pasal. Tak seram sangat ah cite ni sebab hantu perempuan dia cantik haha.

Setakat ni aku banyak tengok cite kelakar. Cite seram baru satu. Tak berani lagi ah nak tengok cite hantu Thailand tengah malam sengsorang. Menggigil kot takleh tido nanti sebab hantu Thailand kan suka merangkak. Kang aku terbayang-bayang sebelum tido kang susah.


Scene dalam cite King Of Beggars. Start dari dia angkat berat ni sampai dia nak habiskan ujian, aku gelak tak henti-henti bhai :D

Malam ni cite Hantu Dalam Botol Kicap (Citra) & Suatu Malam Kubur Berasap (Mustika HD) Eeee macam tak best je hahaha. Takpe ah kalau malas nak tengok, boleh aku buat cite dalam imaginasi sendiri eh eh ok bye!

Tuesday, December 18, 2012

Barang-barang Keperluan Bukan Kemahuan.


Assalamualaikum.

Besok dah keluar result PMR. Adik-adik batch '97, good luck okay :) Watlek je. Jangan cuak sangat sampai makan pon tak selera, tidor pon tak lena, mandi pon tak basah. Over la kalau camtu. Pandai-pandai target rasa dapat berapa. Kalau boleh, jangan target lebih-lebih padahal hati tak yakin. Macam akak korang ni dulu rasa-rasa dapat 7A 1B dan yang B tu sejarah. Dan benda tu betul tau :) Allah dah rancang semua ni so stay positive bebehhh! 

Ok cuti tinggal beberapa hari je lagi. Barang-barang sekolah semua dah beli. Tinggal botol air je belum beli. Aku tengah gigih mencari botol air warna coklat. Sebab beg ngan jam warna coklat so botol air pon nak warna coklat hihihihi. Stress je aku tengok botol air warna biru, tali botol air plak warna oren, kang beg sekolah warna merah, jam tangan G-Shock warna-warni. Colour block habes kau.

Aku nak share botol air, beg & jam tangan yang akan aku pakai tahun depan. Selalunya botol air budak perempuan yang selalu bawak. Budak lelaki jarang bawak pastu minum air pon kongsi-kongsi eeew. Beli je lah air mineral seringgit kot ye pon. Tapi kalau rasa membazir, bawaklah botol air.
Siyes beb lawa-lawa botol air jenama BROS ni kan.

Aku beli beg simple je untuk tahun depan. Sebab tahun ni aku pakai beg yang kena cangkuk-cangkuk bagai. Lembap kau tahu. Dah ah beg tu senget. Jadinya aku pakai beg tu dalam 4-5 bulan je. Pastu bulan-bulan seterusnya aku pakai beg jenis yang keluar untuk gi jenjalan. Dapat isi buku sikit je. Maka, buku teks aku selalu tak bawak. Rasa cam tak layak duduk dalam kelas Sains tapi tak bawak buku teks kehkeh :P
Aku rasa beg aku tiruan je wakakaka. Tak kesahlah. Asal ada tanda 'right' tu kira lepaslah kehkehkeh. (Beg sebenar tiada dalam gambar)


Selama ni aku pakai jam yang nampak keperempuanan sikit. Tahun depan nak menunjukkan yang aku ni senior dan tak mudah dibuli *tetiba* aku pakai jam macam yang nampak rock hahahaha. Takdelah aku tak pernah pon kena buli.

www.icewatch.com
Aku punya lebih kurang yang nombor 3 tu.


Rasa macam tak sabar plak nak start sekolah. Eh padahal baju kurung ngan kain mak belum jahit lagi. So chill dulu. Lagi satu, tudung sekolah aku yang baru beli agak senteng kat bahagian belakang. Saiz M sama je ngan tudung tahun-tahun lepas. Kali ni beli macam pendek sikit. Aku tak cuba dulu masa kat kedai tu sebab jahitan dia muat masuk segenggam tangan aku je. 

Saya berharap agar cikgu disiplin, Cikgu Selva atau Cikgu Zainab membaca entry ini dan memahami keadaan yang berlaku ke atas diri saya. Hahahaha macam gampang aku ni.

Friday, December 14, 2012

Suka Makan?

Assalamualaikum.


Kecewa bhai Malaysia kalah semalam. Dengan Fadhli Shas dapat kad merah lagi. Takpelah. Semua dah buat yang terbaik. Mungkin ada hikmah disebalik semua ni kan? Positif ok positif. Anyway kalau kecewa, marah, stress atau sedih, apa benda yang kita boleh buat untuk hilangkan benda tu? Yes... makan! Bercakap pasal makan, aku nak bagitau makanan ringan yang aku suka :D

So tell me ada ke girls yang tak suka makan coklat? Tak suka sebab takut naik jerawat? Sangat tidak rock kekekeke. Aku suka gila kot makan coklat. Lepas makan nasi, makan coklat sebaris. Ala-ala desserts gitu.

Favourite Chocolate: Dove, Cadbury, Vochelle

Coklat Cadburry tu Ustazah bagi masa pertengahan tahun haritu. Hadiah sebab markah agama lebih 80%. Aku suka perisa ni ngan Blackforest. Ferrero Rocher tu plak nenek belah abah bagi. Perisa original je sedap :)

Aku juga suka mengunyah biskut raya. Kat umah ni ada lagi haa berbalang biskut raya yang tak habis lagi. Tapi tak sedap ah. Jarang kot jumpa yang beli tu rasa dia sedap. Kalau yang tempah tu baru la dapat yang sedap.

Favourite Biskut Raya: Cornflakes Madu/Coklat, Coklat Chip, Almond Snow

Cornflakes madu ni buat masa hari raya haritu. Buat ngan cousins. Buat banyak tapi tak letak dalam balang kuih raya untuk bagi kat tetamu yang datang raya pon. Sebabnya kan... benda ni sedap giler dan kami kedekut haha!

Aku tak suka sangat makan gula-gula. Tapi gula-gula yang dalam dia ada coklat aku suka. Benda alah camni an selalu ada dalam beg aku. Gi jalan-jalan pastu tengok dalam beg, 'eh ada gula-gula ah' terus makan wahahaha.

Favourite Candies: M&M's, Smarties, Choclairs

Susah wei nak dapat gula-gula ni sekarang. Ni pon jumpa kat kampong. Favourite aku masa kecik ni. Banyak yang tiruan tapi tetap takleh tanding Smarties derr :D


Aku suka mengunyah kan. Kalau takde benda langsung kat umah ni, aku kunyah ais kehkeh. So untuk elakkan kunyah ais, biskut tu mesti ada. Disebabkan aku suka makanan yang bercoklat, biskut pon aku suka makan yang ada coklat.

Favourite Cookies: Chipsmore, Muzic, Captain Munch

Beli Famous Amos ni masa jaga nenek kat hospital. Rasa dia biasa je. Nak kata sedap sangat tu taklah. Tapi bolehlah. Chipsmore lagi sedap kot :)

Banyak lagi gambar makanan ringan ni kat folder. Dari dulu lagi, lepas beli je, amik gambar makanan tu. Macam tau-tau je yang aku nak update kat blog hehe.

Wednesday, December 12, 2012

Semangat Menjelang Esok!

Assalamualaikum.

2 minggu kat kampung tu ada jugak aktiviti yang aku buat. Gi Plaza GM kat KL, main bowling dapat no.3, main explorace dapat no.3, gi steamboat kat BBQ Land pastu makan aiskrim sampai 3 cawan, jaga nenek kat hospital 3 kali. Aku tak tau kenapa perlu ada kena mengena ngan nombor 3...


Lepas balik dari kampung, duduk umah je la aku ni haa. Ayah aku tak start cuti lagi. So, kebanyakan masa aku dihabiskan depan komputer. Baca novel pon baca secara online. Pastu tengok movie terbaru kat Youtube. Dah bosan, bukak Google pastu stalk pemain bola wahahahaha.

Stalk punya stalk pastu aku terjumpa gambar pemain Harimau Malaya untuk AFF Suzuki Cup 2012 kat page Bolasepak Malaysia! Terus download derr hahaha. Aku sangat excited sebab gambar muka dorang besar pastu kualiti gambar cantik. Dahtu, kesemua pemain ada plak tu. 


Comelnya Bunyamin senyum, macho giler Aidil, manisnya muka Baddrol, wahhh senyuman Fadhli, blablablabla sambung sendiri bhahahaha.

Aku tulis nombor jersi je. Malas punya pasal. Bolehlah selalu aku tatap muka dorang lepas ini hikhik. Boleh jugak cari pemain untuk tulis dalam OLEMIRA. Tapi OLEMIRA baru je buat. Memandangkan aku takde kerja tadi, aku gunalah muka dorang ni untuk buat penanda buku.


Bolehlah ni takat-takat nak selit kat novel je. Tiap kali bukak novel, dua minit diperlukan untuk dok perhati muka dorang kekekeke.

Eh ada tengok tak padang latihan kat Thailand untuk pemain Harimau Malaya cemane? Pergh bikin panas bhai. Lu main cara busuk kenapa. Dengan takde bilik persalinan lagi. Takpe. Takpe. Pemain kita tak gentar pon. Patutnya dorang yang takut sebab;

" Takutilah doa orang yang dizalimi, sesungguhnya tiada hijab di antaranya dengan Allah "     -(riwayat Al-Bukhari)

Mari kita doakan kemenangan untuk Malaysia okay! ^_^

OLEMIRA: Benteng Pertahanan.

Assalamualaikum.


Dah lama beb aku tak update OLEMIRA pasal pemain bola. Rindu ah nak cari gambar kat Google pastu tersengih sengsorang hahaha. Okay. Memandangkan besok misi sukar negara untuk menang, selain kena buru gol, peranan defend sangatlah penting. So OLEMIRA kali ni pasal pemain-pemain defend untuk AFF Suzuki Cup.

Aidil Zafuan

- Google Images.

Aidil Zafuan ngan Fadhli Shas adalah dua defender yang paling aku suka sekali. Dah ah dua-dua hensem wahahaha tapi serius oh dorang banyak selamatkan benteng negara. Tanduk pon padu, sepak apa lagi ye dok. Engko ingat lagi tak masa lawan Chinese Taipei dulu, free kick Aidil gempak cemano? (gaya gosip makcik-makcik)

Mahali Jasuli

- Google Images.


Aku tak pasti la plak Mahali ke Mahalli haha. Piala AFF Suzuki kali ni baru aku perasan keterelannya pun adoi. Sekejap kat atas, attack. Sekejap kat bawah, defend. Selalu buat hantaran bola yang dapat bantu pemain lain untuk jaringkan gol. Aku suka derr gandingan Mahali ngan Wan Zack :)

Zubir Azmi


- Google Images.

Zubir Azmi aku tak perasan sangat hehe sebab bola selalu kat posisi kanan. Tapi Mahali - Aidil - Fadhli - Zubir. Perghhh cun ah gandingan ni. Bukan maksudnya pemain lain tak bagus, cuma dorang ni nampak lebih serasi an an.

Oraittt besok Malaysia lawan Thailand ni. In Shaa Allah kita boleh menang. Amin :) Haritu punya match best apa. Pemain-pemain Malaysia semua dah berusaha yang terbaik. Tapi ada pulak penonton yang main laser. Kemon la, buat malu bro. Malaysia sekarang digelar Malazer oleh negara asean. OMG this is so embarrassing man -___- 

Sunday, December 9, 2012

Kampong Changkat.

Assalamualaikum.

Kampong aku kan kat Gombak. SIAPA yang cakap kampong aku tu kampong orang asli, sukati korang lah. Apa engko ingat Gombak ni kecik ke. Engko punya suka la nak ejek ke apa ke, yang penting aku bangga dengan kampong aku ni. 

Hehe sorry der pendahuluan yang agak beremosi. Ok. Ghumah kat Kampong Changkat ni selalu jugak orang datang berlakon. Kalau perasan, cite Gerak Khas, Mia Oh Mia, Diari Ramadhan Rafique ada berlakon sini. Kali ni aku nak perkenalkan kampong belah mak aku. Tapi bahagian luar je la iaitu halaman kampong ku yang terchenta :D

Kalau dari jalan raya, camni ah ghupe rumahnya. 


Tempat lepaks sambil makan buah-buahan.


Pandangan dari tepi. Rumah ni boleh tahan besar la. Sampai nak berjalan pon malas bhahahaha.

Luas giler halaman ni. Main bola tampar memang best der. Pakai bola budak-budak tu je senang nak tampar. Pakcik makcik pon sporting join main sama.


Rambutan merah. Selain tu kat kampong ni ada pokok rambutan kuning, manggis, mangga, jambu air, durian, cempedak, nangka, kelapa dan pokok-pokok lain yang aku tak tau nama dia teehee.


Kawasan belakang rumah. Ada reban ayam.

Ni laluan nak ke bawah. Rumah kat bawah tu rumah pakcik. Belah kiri tu semak. Belah kanan tu tanah tanaman pokok-pokok.

Aku suka kampong aku ni. Rasa macam aman je bila rehat sambil baca novel :)

Saturday, December 1, 2012

Jaga Nenek.

Assalamualaikum.

Nenek aku ada penyakit buah pinggang tau. So setiap hari Selasa, Khamis ngan Sabtu dia kena gi Hospital untuk buat dialysis. 4 jam wei untuk cuci darah. Kat situ orang tua ada, baya-baya mak ayah aku ada, budak-budak pon ada. Nenek aku mungkin cara pemakanan dia dulu tak elok. Ada sorang pakcik ni sebab suka minum Air Coke je rosak buah pinggang dia bhai. Siapa sangka an?

Kalau cuti-cuti camni, aku, kakak ngan sepupu aku jaga nenek aku kat hospital. Kadang-kadang kitaorang, kadang-kadang mak kitaorang. Mungkin orang lain ingat cam bosan an, tapi bagi gadis-gadis jiwa muda macam kami, tak bosan bro tak bosan wahahahaha :D


Hospital Pakar Ampang Puteri. -Google Images.

Dah sampai pukul 12 lebih camtu pastu gi bilik hemodialisis kat tingkat 1. Kena tunggu dulu sampai nurse panggil.

Ruangan menunggu. Masa ni aku sengsorang. Lama aku tunggu detik ni semata-mata nak amik gambar haha!

Lepas nurse panggil, dah boleh masuk dalam. Bagi nenek makan tapi selalunya Nadia je yang suapkan nenek hehehehe.


Sambil tunggu nenek makan tu, gi surau untuk Solat Zohor. Surau dia an selesa & kemas. Telekung pon gantung kat hanger
.
Nenek dah makan. Solat pon dah. Oraittt. Next... Ampang Point bebehhh! Ekekekeke.


Ampang Point. -Google Images.

Tempat ni kalau nak jalan-jalan tapi kejap je takut kalau lama lama kang, nenek tetiba pening, kira cun sangat ah tempat ni wahahahaha. Aku an suka gi sini sebab...


Popular! Yeah, usyar novel je. Bukannya beli pon. Window shopping gitu hahahaha.

Setelah kecewa nak beli novel tapi duit lebih tak bawak, kitaorang gi beli aiskrim McD atau Each A Cup. Silap percaturan der ambik straw kecik tapi ada pearl dalam air Each A Cup. Tersangkut je memanjang. Tensen nak minum. Dah penat jalan pastu gi makan kat kantin hospital. Makanan kat kantin sedap, serius kenyang gila lepas makan.


Teh O ais limau ngan nasi goreng USA. Kalau nak nasi goreng, dalam pukul 2 camtu baru ada. Aku pernah makan nasi goreng kampung, udang ngan USA. Pastu letak sambal belacan. Oh indahnya~

Pukul 3 gilir-gilir jaga nenek kat dalam. Sorang dalam setengah jam. Aku selalu baca novel, tengok video MatLuthfi & Jozan, bukak FB, jawab soalan kat ask.fm, update blog. Wifi free kan, online la kehkeh.

Dalam 4 lebih kitaorang pon balik. Okay. Camni je la rutin kitaorang kalau jaga nenek. Bola malam ni. Go Harimau Malaya! Go Malaysia!!!

Saturday, November 24, 2012

Do You Remember?

Assalamualaikum.

Do you remember? The moments?

SEA Games 2009

- Google Images.

AFF Suzuki Cup 2010

- Google Images.

SEA Games 2011

- Google Images.


Yes, we won. Malaysia won. Gold. Gold. Gold. Victory. Pride. Dignity. We won.

But...

AFF Suzuki Cup 2012?

- Facebook: HarimauMalaya

MALAYSIA BOLEH !!!


In Shaa Allah, if Allah wills. In K.Rajagopal we trust. Through the players, the expectations placed. With Doa, victory is beside us.

Wednesday, November 21, 2012

Class Banquet.


Assalamualaikum.

Kebelakangan ni aku agak busy dan hangin je sebab uruskan pasal jamuan kelas. Serius oh. Aku minta pendapat, jawapan dorang main-main. Suruh bagitau siapa yang konfem ke tak sebelum hari Isnin, ada yang tak bagitau. Jawabnya memang habis kredit aku RM10 mesej dorang. Sikit je la yang tak bagi kerjasama, yang lain thumbs up eh korang! Dan yang tolong aku tu, terima kasih ea :D

Jamuan ni kitaorang buat semalam kat Domino Sungai Besi. Masa hari Isnin tu dah gi dah kat tempat tu pergi booking ngan Cikgu Arbaiyah. Oklah. Walaupun macam kecik sikit tapi muatlah untuk 28 orang. Tapi sorry ek geng, jamuan pukul 2 tapi pukul 2.30 baru aku sampai. Tu pun nasib baik jumpa Fatin Nabila, mak dia hantarkan. Weeee.

Masuk kedai pastu order guna kad voucher. Diskaun lebih RM100 tau. RM100 bro! Order perisa ngan Cikgu Arbaiyah. Pastu tambah chicken wings ngan air. Lepas order, gi Secret Recipe nak beli kek ngan Cikgu. Alaaa dekat je pon, deret kedai tu jugak.

Kek Secret Recipe perisa Choc Cheese Berries sedap gila beb! Harga kek RM82. Cikgu kelas tak datang tapi dia sponsor RM70. Yang lebih tu guna duit kitaorang.

So korang, jamuan ni ok tak? Maaflah yer kalau ada kekurangan. Tak kuasa aku nak buat lebih-lebih bhahaha. Sorang bayar RM9 tu kira ok la kan. Tapi lepas jamuan bila dah sampai rumah, komfem lapar balek. Nak buat cemane, dah nama pon fast food.

*Aku padam beberapa gambar. Sebab tu entry jadi pendek...dan tak best haha!

Wednesday, November 14, 2012

OLEMIRA: First Noticed.

Assalamualaikum.

Haritu bola Malaysia lawan Thailand tak menaikkan semangat aku nak buat OLEMIRA. Harap-haraplah malam ni game best, ok? Petang ni plak ada perlawanan hoki Piala Sultan Johor. Aku memang suka tengok game hoki selain bola. Boleh baca di sidebar sebelah kalau nak tau bila aku start minat tengok hoki :)

Dulu aku buat OLEMIRA ni untuk pemain bola je. Sekarang pemain hoki pun aku nak buat jugak. Sukati I la yek nak buat pemain bola ke pemain hoki ke. Nanti kalau tensen-tensen I baca entry sendiri jugak bhahahaha.

Faeez Ibrahim

- Facebook: UniKL-IBIL Hockey Team.

Dia adalah orang pertama yang aku perasan dalam team ni. Sebab dia kapten der. Pakar pukulan sudut penalti. Eh benda biru kat tangan tu pebende ek. 

Amir Farid

- Facebook: UniKL-IBIL Hockey Team.

Dia pun aku perasan awal-awal jugak. Sebab dia... cute haha! He's an ohsem striker u know. Tengok tak masa lawan Jerman haritu. Pergh macam hero penyelamat.

Shazril Irwan

- Facebook: UniKL-IBIL Hockey Team.

Perasan dorang awal-awal sebab kembar. Dulu macam pelik ah tadi dia ada kata bawah, pastu kat atas. Laju gila dia lari. Tadi rambut tegak, pastu tak tegak dah. Oh kembar wei kembar hahaha.

Shazrul Imran

- Facebook: UniKL-IBIL Hockey Team.

Kembar kan, ofkos la yang kiri. Sama ke muka. Aku rasa tak. Iras tu adala. Ni adik, yang atas tu abang..... kot! Wahahaha :D

Good luck uolls untuk game harini, piala Sultan Johor ni. Dapatkan 3 mata penuh. InsyaAllah :) N untuk perlawanan bola harini lawan Hong Kong, kasi gempak ah!

Tuesday, October 30, 2012

Bentuk Badan Yang Mana Ek?

Assalamualaikum.

Pagi tadi masa tengah jalan gi skolah, aku nampak ada sorang pelajar ni pakai pakaian sukan. Baju sukan sekolah ngan seluar sukan jenis ketat yang ada line warna warni kat tepi tu hah. Tapi dia pakai seluar tak nampak ketat sangatla sebab bahagian bawah badan dia jenis yang tak besar. Betulla kata orang, setiap orang ada kelebihan dan kekurangan dia. Walaupun bahagian bawah nampak ok tapi part perut tak ok. 

So, untuk tahu pakaian yang sesuai untuk diri sendiri mestila kena tau dulu jenis bentuk badan kita ye dok. Aku pun tak tau dulu dan main hentam je nak pakai baju apa tapi lepas kejadian pagi tadi terus rasa benda ni kena amik tahu. Ehem sebab I perempuan kan, benda yang kecik camni pun nak kena amik tahu.

- Google Images.

Lepas tengok gambar ni, yang no.2 ngan 4 dah totally out dah. Rasa badan aku yang no.3. Rasanya lah. Nampak cam tak lawa tapi JLo pun badan cenggini hahaha. 

- Google Images.

Tapi lepas tengok gambar ni rasa cam bentuk badan jenis hourglass hihi. Aku konfius bro mana satu bentuk badan aku ni. Secara A.S.A.P nya aku gi kat depan cermin dan tengok bentuk badan sendiri haha. Konfiden cam hourglass. Pastu ada terbaca yang kalau lebar bahu ngan lebar bahagian pinggul sama, then bentuk badan adalah hourglass. Tambah lagi 10% konfiden. Tak puas hati lagi, tanya mak sambil tunjuk gambar ni. Mak kata hourglass. Selalunya mulut mak kan betul so yeah hourglass la bentuk badan I wahahaha.

- Google Images.

Lagi jelas kalau tengok gambar ni. Kalau tak jelas lagi, tak tau lah. Bagi yang tak tau lagi canneh nak tau bentuk badan, ada tips ni. Sorry ek tuan pemberi maklumat, tak perasan dari mana amik sebab bukak banyak sangat new tab.

Cara-Cara;
  1. Ambil pita pengukur. Kalau takde pakai pembaris. (haha lawak ah tu?)
  2. Ukur bahagian bahu.
  3. Ukur bahagian pinggang. Ambil kiraan paling kecil pastu bahagikan 2.
  4. Ukur bahagian pinggul. Ambil kiraan paling banyak pastu bahagikan 2.

Result;
  • Kalau bahagian bahu paling kecil dan bahagian pinggul paling besar, bentuk badan ialah PEAR.
  • Kalau bahagian pinggang yang paling besar, bentuk badan ialah EPAL.
  • Kalau bahagian bahu dan pinggul sama, bahagian pinggang kecil, bentuk badan ialah HOURGLASS.
  • Kalau bahagian bahu, pinggang, pinggul lebih kurang sama, bentuk badan PERSEGI la jawabnya.

Done. Mine is hourglass. Tengok cermin je dah boleh tau dah sebenarnya. Tapi kalau nak tepat n puas hati, ukur la.

Entry ni bukanlah bermaksud aku obses dengan bentuk badan sendiri. Untuk pengetahuan aje. Dah namanya perempuan kan, kadang-kadang benda remeh camni pon boleh buat jadi happy. (like me, haha) Tapi walau cemane pun bentuk badan kita, kita kena tutup aurat, bukan balut aurat, kan? :)