Wednesday, November 12, 2014

Diploma Statistik: Result Sem 1.

Assalamualaikum.

Masa minggu MDS dulu bersungguh-sungguh nak buktikan aku masuk u ni nak buat yang terbaik. Target nak dekan tanda tak sia-sia jauh dari family haha puih emosi. Beriya. Nampak macam kental giler tapi tak ya.

Tapi Alhamdulillah belajar best! Lecturer semua best, mudah faham. Classmates tak kedekut ilmu. Roommates pon pandai sampai gadoh gadoh bila mengajar hahahahaha beb tak lupa blur masing masing! Jiran bilik statisticiansku yang selalu menjadi tempat penyinggahan tanya soalan calculus dan akaun (serta tempat cari makanan) Terima kasih weh korang walaupun aku tahu blog ni korang tak tahu pon wujud kahkah.

Okay jadi result.

Alhamdulillah. Bukan nak riak tau. Rasa nak usaha lagi. Dapat bagi result yang baik kat mak abah yang dah keluar duit hantar belajar :') Nak terima kasih jugak dekat akak abang bloggers yang bagi tips dulu. 

Semoga istiqamah belajar sem depan!

Thursday, October 23, 2014

Kenangan Tak Manis.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Semester 1 dah habis. Yeayey! Y'know perasaan tu macam apa apa apa aku nak buat pasni. Tengok movie, blogging, baca novel, jumpa kawan kawan sekolah, nak buat kek aiskrim biskut, shopping dll haha. Tapi to be honest, ada sikit aa rasa sedih. Pasni mungkin dapat kolej, mungkin tak dapat. Kalau dapat pun, roomates dah tak sama. Jiran jiran bilik huha huha pinjam penyapu, layan cerita hantu malam malam mungkin dah tak sama. Peh memori~

Ingat ingat balik kenangan pahit sepanjang sem 1 ni. Paling takleh lupa jatuh basikal. UiTM Machang ni berbukit bukit curam pastu brek pulak tak makan hahahahaha habislah dik non terbabas masuk longkang. Koyak lutut & terseliuh pergelangan kaki. Sakit satu hal. Senior pulak hensem bhahahaha ku gagahkan jua kaki ku kayuh basikal satu UiTM. Tapi yang lutut tak sakit mana, yang terseliuh tu fffuuuhhh betul betul holiaw sakit dia.

Thanks classmates yang jaga aku masa aku sakit. Belikan makanan, bawakkan buku, paksa gi Unit Kesihatan haha. 

Next, keracunan makanan. Ya Allah. Serius aku memang tak tahan masa kena keracunan makanan ni dalam 3/4 hari jugaklah. Muntah, sakit kepala, sakit tekak, sakit perut takyah cite la sehari berapa kali pergi toilet. Wa menangis ok sebab ada satu hari tu, malamnya ada dinner untuk itechqs (kelab statistik). Nak tak nak kena telan jugaklah panadol. Dinner pulak buat kat hotel, sejuk tak menahan. Besoknya sakit bertambah teruk sampai tak dapat gi kelas. Tapi aku kuatkan jugak diri pergi Unit Kesihatan sebab nak MC wahahaha bukan sebab nak ubat ha ha ha.

Betullah kata senior, part 1 je semangat nak datang dinner ni. Bila dah makan, rasa tak nak datang dah haha!

Ok yang ni benda yang memalukan pulak. Kan kitaorang selalu layan movie malam malam. So lepas habis last paper, tengok movie kat bilik kawan. Masa aku on the way nak ke bilik kawan tu belek belek phone tak peduli kiri kanan, aku pon bukaklah pintu bilik. Rupa-rupanya bilik senior HAHAHAHA malu siuttt. Terus aku eh sorry sorry tutup pintu wakkk selambeq masuk bilik sebenar kat bilik sebelah wkwkwkwk. Takde siapa tahu ni. Siapa baca blog aku je lah tahu hahahahahahahaha adios!

Sunday, August 17, 2014

Kehidupan di Universiti.

Assalamualaikum.

Kalau korang nak tau, idola aku dalam dunia blog ialah Fatin Liyana :) Dan bila dia 'berubah', aku rasa aku pon nak ikut langkah dia. Bukan tiru, tapi benda baik tak salah ikut kan? Jadi, aku akan slow-slow edit balik semua post aku sebelum ni. Delete gambar mana yang patut, ubah perkataan mencarut etc. Yelah, kita tak tau yang post post sebelum ni ada orang baca ke kan.

Entry ni pasal kehidupan aku sekarang. Life kat U & sekolah memang lain! Memang susah aku nak sesuaikan diri dulu. Susah tu sampai tahap menangis nangis air mata bercucuran. Bila ingat balik kelakar woi hahahaha nanti aku cerita dalam entry lain pasal MDS. Kena pulak hantar ke Kelantan. Giler aa bila stress takleh balik umah. Main game Minion Rush je yang mampu. Hakikatnya aku main game ni bukan sebab stress je, anytime anywhere anymeeting sebab dah addicted bhahaha.


Kemas rumah

Zaman sekolah - Jujur ni jujur. Dulu aku mana buat kerja rumah. Lipat baju sendiri je. Basuh baju? Tak. Mak yang masukkan dalam mesin pastu sidaikan. Sapu rumah? Tak. Balik balik sekolah je mak dah kemas umah. Padan muka la dik non wei bila kena hidup berdikari.

Dekat U - Basuh baju (except baju bermanik) kena beratur kat mesin. Walaupun kena beratur ikut turn, bila takde orang, aku sailang je wkwkwkw. Sapu bilik kadang kadang sebab kitaorang takde penyapu haha.

Homework

Zaman sekolah - Dulu nak ke tak nak ke, kena buat jugak homework.

Dekat U - Ikut suka sendiri nak buat ke tak nak. Tapi aku memang buat nota. Sebab aku jenis ingat apa yang aku dah tulis. Tapi takdelah ingat semua, at least paham. Nak refresh balik apa yang madam ajar dua minggu lepas pon otak aku terketaq-ketaq apatah lagi yang dah dua bulan lepas.


Buku nota yang sedang berjasa, beli kat Tesco. 

Makan

Zaman sekolah - Mak masakkan k. Apa anak anak dia mintak, mak masakkan.

Dekat U - Ko pandai pandai hidup cari makanan. Asyik asyik ulang makanan yang sama. Sampai haritu aku rasa makan maggi lagi sedap daripada makan nasi. Rasa macam nak request je kat makcik kedai masak dengan penuh kasih sayang boleh tak mesti sedap sikit. 

Duit 

Zaman sekolah - Dulu belanja seminggu RM20. Masa rehat lapor makan, tak lapor tak makan. Lagipun aku dah biasa makan sikit sebab aku koperasi kan dulu. Selalu makan biskut je lepas menghadap budak budak yang kengkadang meminta pelempang lol. Balik umah terus lari pecut (tipu) makan nasi. Kalau keluar jalan jalan selalu parents yang bagi duit.

Dekat U - Duit mengalir laju bak air terjun. Baru keluarkan duit dah nak habis. Minggu lepas keluarkan, minggu ni dah nak habis. Ni rasa nak fitnah ada pencuri ni padahal tanpa sedar aku yang pi beli novel & selalu beli biskut :')

Orait. Sampai sini dulu beb hehehe semalam birthday aku. Alhamdullilah 18 tahun dah. Abah bagi gambar ni dan aku rasa sebak T.T


Hahahahaha well dari kecik memang tak suka amik gambar maafkan saya.

First time tak sambut birthday. Sedih giler okay. No bukan sebab tak sambut tapi sebab tak berada di sisi, sebelah mahupun tepi mak & abah. Setiap tahun abah mesti beli kek & order pizza. Mak pulak masak makanan yang sedap sedap hmmmmm. Ok cukup. Bye... Bye~

Tuesday, May 27, 2014

Persediaan Ke UiTM: List Barang

Assalamualaikum.

Wa rasa ni post wa yang terakhir sebelum wa melangkah ke universiti. Walaupun wa tengah kecewa pasukan Malaysia kalah Piala Thomas tapi takpelah sudah takdir. Wa bangga jugak sebenarnya dengan semua pemain terutama sekali Chong Wei Feng sebab dia cute. Takpelah yang penting Malaysia sudah buat yang terbaik! 

Ok semua. Disebabkan aku rasa aku sangat terhutang budi dengan akak akak yang pernah buat entry pasal list keperluan ke u, aku pon nak buat jugaklah. Perasaan berterima kasih tu tak dapat nak diungkapkan. Nanti boleh tolong adik adik yang nak masuk u. Dan kalau ada list barang aku yang tercicir, mohon bagitau ek. Let's go!



-Tuala
-Tuala kecil untuk lap muka 
-Kain batik

-Bakul kecik nak isi toiletries
-Berus gigi
-Ubat gigi
-Cotton buds
-Tisu
-Sapu tangan kot kot otw ke toilet bersin pulak kan kahkah 

-Sabun cecair basuh baju
-Sabun serbuk basuh baju
-Sabun buku basuh baju sampai tiga jenis beli beriya haha
-Berus basuh baju
-Sabun badan buy 1 free 1 jimat weh jimat
-Syampoo 
-Sabun basuh pinggan
-Span basuh pinggan

-Baldi aku beli 2
-Tong sampah
-Gayung sebab tak tau toilet dia gimana so beli aja deh

Barang dia campur campur sorry so korang harus kuatkan mental okeh. Aku malas upload satu satu nanti blog aku lembap. Tiada siapa suka blog yang lama gila loading pastu terus exit bhahahaha.


-Pad, aku rasa selamat pakai yang ni
-Pantyliner
-Cermin nak letak kat meja 
-Suratkhabar (tak penting)
-Plastik sampah 
-Pewangi almari serius yang Glade tu wangi giler, yang hijau tu ada orang jual rumah ke rumah, 3 RM10 ke 4 RM10 haha dah dah fokus


-Seterika 
-Sarung cadar dan sarung bantal. Bantal pon aku bawak tapi tak tunjuk la sebab buruk hahah
-Selimut beli kat Giant yang selesooo. Buat gulung gulung sebab kawan ajar. Dapat jimatkan ruang. Hipotesis diterima! 

-Hanger
-Hanger bulat nak sangkut benda alah kecik jangan tanya apa benda aku sekeh kang
-Pengepit baju
-Tisu lagi sebab iolsss setiap pagi bersin

-Sejadah
-Telekung aku bawak dua. Satu lagi warna putih. Kalau basuh ada spare. 
-Al-Quran 
-Surah Yaasin
-Spek mata ya ya aku pon baru tau aku rabun kekekeke

-Biskut biskut dan gula gula
-Air mineral
-Botol air, takde dalam gambar tapi rasa macam dah amik gambar tapi takde pulak ah nvm

Aku tak beli milo ke nescafe ke sebab aku tak suka minum air panas. Maggi pon aku tak beli sebab nak kurangkan makan. Jadi aku tak belilah water heater. 

*Silap besar tak beli water heater haha sebab water heater sangat berguna untuk buat air masak. Takkan nak beli mineral setiap hari. Acah je tak beli maggi. Bila lapar, cari tu jugak. Milo? Nescafe? Aku selalu cicah biskut. Hehehehe.


-Tempat letak baju kotor
-Tisu basah tisu lagi yang ni takde motip saja beli
-Sewing kit
-Payung
-Pinggan mangkuk mug sudu garfu padahal tak beli pon maggi or air untuk dibancuh hehe dah nama pon pinggan adalah gunanya nanti tu


-Buku nota & alat tulis
-Fail
-Padlock 
-Penyangkut dinding
-Extra stationeries bubuh dalam singa ni. Pemadam pon lebih sampai 4 nak letak mana
-Test pad, kertas graf hentam saja la, kertas A4


-Alat tulis
-Suasana didalam pensel box. Suasana k.
-Klip kertas banyak banyak sebab RM5 je beli kat Giant haha!
-Ubat ubatan (panadol, panadol soluble, plaster, minyak angin, eye mo, minyak yuyi etc) *Minyak yuyi katanya tak halal ek? So aku dah buang.
-Ketip kuku, aku tak pandai pakai yang kecik punya


-Kerongsang dan pin
-Barang peribadi perempuan simpan dalam satu bekas. Cantik kan bekas dia weehee

Dan untuk pakaian, takyah amik gambar la sebab aku ada masalah sikit hm hm iaitu aku MALAS wkwkwkwkw :P List pakaian bawah ni yang aku bawak.

-Baju kurung, jubah
-Baju blaus 
-Kain
-Seluar slack
-Seluar track
-Tshirt
-Baju & seluar tido
-Pakaian dalam (inc. inner baju, kain dalam, stokin, handsock etc)
-Cardigan
-Tudung 
-Tshirt putih (MDS)
-Baju kurung putih dan kain hitam (MDS)
-Selipar tandas
-Selipar dalam bilik
-Kasut sukan
-Kasut ke kelas

Tu je kot hehe. Gadget sume aku tak bawak lagi. Henfon ngan charger je. Barang semua dah settle. Tinggal dokumen dokumen je. Minggu ni nak duduk umah. Mintak mak masak lauk-lauk favourite haha. Balik kampung jap jumpa sedara. Hari sabtu nak gerak Kelantan dah. Semoga semuanya berjalan dengan lancar dan selamat In Shaa Allah. Assalamualaikum ;)

Thursday, May 15, 2014

Apa Itu Bookurve?

Assalamualaikum.

Siapa sini suka membaca? Ada satu berita baik
Suka baca novel Bahasa Inggeris? Ok dua berita baik dah. 
Selalu pilih buku berjam-jam sampai lenguh kaki? Berita baik yang ketiga.
Kedai buku jauh dari rumah? Berita baik lagi.

Beli buku online je boleh tak Cik Amira yang budiman? Kahkah. Yes! Ini berita baik kepada semua berita baik. www.bookurve.com adalah penyelesaian yang dicari. (Serius ayat aku mintak lempang bertubi tubi tapi abaikan ajelah ek)

Bookurve ni kedai buku online yang jual buku untuk galakkan rakyat Malaysia membaca. Banyak pilihan buku yang engkorang boleh pilih sebab sesetengah buku dia, kedai buku lain tak jual. Korang pon boleh usyar buku depan komputer je. Takyah berat berat bawak buku balik rumah. Penghantaran pon percuma. 

Taip je buku apa yang korang nak. In Shaa Allah ada :)

Haa cepat cari genre mana korang mau.

Klik buku mana korang nak. Boleh tahu harga ngan baca sinopsis. Simple! Pastu add to cart then boleh proceed untuk proses pembayaran ;)

Walaupun aku banyak baca novel Bahasa Melayu, sekarang tengah belajar belajar baca novel Bahasa Inggeris. Boleh tambahkan vocabulary tak gitu. Buku kat sebelah tangan, sebelah lagi pegang phone untuk Google Translate. Takde hal lah, asal boleh tambah ilmu. Boleh baca artikel dari The Star - BOOKURVE

Bubye beb happy shopping beb enjoy your reading beb toodles beb.

Monday, May 12, 2014

Persediaan Ke UiTM.

Assalamualaikum.

Ye, selepas melalui minggu yang mendebarkan akhirnya result UPU pon keluar. Dari 4/5, aku hantar mesej kat UPU bila nak keluar result. Belum dibuka, belum dibuka habis kredit mak aku seringgit lebih beb. Hari jumaat tu baru UPU hantar mesej, boleh semak pukul 12 tengahari 10/5. 

Waktu yang dinanti. Aku hantar mesej memang lambat giler la cite dia nak balas kan. Cek guna komputer lagilah, jangan ditanya. Difitnahnya laman web UPU tu tak wujud. Kuranghajar betul bhahaha. Pastu bukak link yang kawan bagi kat group whassap kelas. Tak hang pon. Nervous weh sebab ramai kawan aku tak dapat. Cuak gwa beb. Kalau aku tak dapat gimana. Peh siyes berpeluh peluh aku walaupun duduk bawah kipas.


Watlek lesen Kaspersky dah expired kahkah.

Aku bukak guna phone so font dia memang kecik masatu. Benda first aku tengok kos apa. Pastu baru tengok perkataan tahniah. Perangai ibarat bila dapat hadiah, bukak dulu baru cakap terima kasih --' kk tak penting seh.

Alhamdulillah. Dapat pilihan yang ketiga. 

Terus aku tengok Diploma Statistik ni ada kat mana. Ada dua je. PERAK dan KELANTAN. Mampus, sudahlah aku tak pernah jauh ngan family haha _:) <--- Nak buat emoticon macam kat whassap tu. Senyum pastu ada peluh kat kepala tu. Dah kenapa ni lagi tak penting.

So besoknya baru boleh bukak surat tawaran. Mak abah mestilah nak kat Perak, dekat jugaklah kan dari Kelantan.


Hahahahahahahahahahahahahahahah
(perasaan yang tak dapat digambarkan)

Ke Kelantan ke kita? Tapi Alhamdulillah. Rezeki ni. Kat mana-mana pon aku tak kisah sebenarnya asal dapat sambung belajar heee ;) 

Abang abang, kakak kakak boleh tolong kite yang nak masuk alam universiti ni tak? Semua tips kite perlukan (Tak tahu apa apa sebab tak pernah duduk asrama). List barang, cara belajar, cara jaga barang, explain MDS, semualah. Terima kasih! :D

Friday, April 25, 2014

Gila Fixi & Lejen!

Assalamualaikum.

Yaaa kawan-kawan. Aku dah pon pergi Pesta Buku semalam. Haruslah hari first sebab nak elakkan kesesakan orang ramai huhuhuhu. Huhu konon! Padahal dah memang jenis tak sabar engko ni. Takde keje lain. Satu, asyik beli buku. Dua, asyik beli buku Fixi. Kau kenapa marah diri sendiri T.T

Anyway, aku pergi dengan Kak Maryam Kenny sebab kengkawan yang lain semua ada hal. Kak Maryam sanggup pulak teman aku lepas habis shif dia. 

Aku beli 12 buku. Kawan kirim 1. Adik aku kirim 2. Mak beli 1 sebab nak cukupkan kuota sebab 3 buku = RM50 kuikui. 


LRT dari Bandar Tasek Selatan ke PWTC boleh buat mengamuk seh kalau tak dapat duduk.

Masa balik, aku LUPA yang LRT ada dua arah. Sumpah lupa. Ampang & Sri Petaling. Aku main masuk je tren ke Ampang. Kak Maryam ingat aku nak turun kat Chan Sow Lin so dia diam je aa. Dah sampai kat Chan Sow Lin, dua-dua blur sampai pintu dah tutup dah hahahahaha. Turun kat Miharja pastu patah balik ke Chan Sow Lin pastu naik tren ke Sri Petaling. Kahkahkah moral of the story. Jangan lupa? Tak boleh sebab manusia memang mudah lupa. Jangan blur? Tak boleh sebab blur tu terjadi dengan tiba-tiba. Ok anggap saja ni lumrah kehidupan bhahaha.

Siapa belum baca novel Fixi/Lejen sila cuba satu. Best weh siyes wa tak tipu. Setiap buku tak sama cerita dia walaupun hampir semua kategori thriller. Tak cliche asyik asyik kena paksa kahwin pastu nama watak mesti sedap tak nak kalah alelelele bai :P

Tuesday, April 22, 2014

Sekolah Rendah Agama Dulu Dulu.

Assalamualaikum.

Rasa macam nak cerita pasal zaman sekolah agama dulu. Sampai sekarang aku tak tau nama sekolah agama aku tu apa. SRA Islahiah kot haha. Panggil sekolah bomba je sebab depan tu balai bomba Sungai Besi kehkeh. Dulu gi sekolah agama naik van sebab kena lintas lintas jalan. Dengar cam bahaya kan cuak kan? Padahal lintas sekali je tu pon ada traffic light wahahaha. Takpela budak 7 tahun nak lintas jalan pon kira bahaya gak what -__-


Dalam gambar dulu aku tak suka senyum. Aku pon tak tahu kenapa.

Masuk darjah 5, aku pengawas. Ye jangan main-main eh pengawas ni bhai. Tapi kerja macam takde apa je haha! Sampai sekolah kena turun gi tempat yang ustazah/ustaz suruh jaga. Aku dulu kena jaga bahagian parking kereta. Best uollss sebab ada atap. Takde la menyeksa jiwa kena meronda pukul 2 petang kat tengah panas. Sakit hati sebab bebudak suka main kejar-kejar. Dalam banyak banyak tempat, parking kereta cikgu jugaklah nak main kejar-kejar sambil pegang jajan. Aku halau belah sini, lari belah sana. Eh stress la aku. Bila nak habis? Tunggu loceng. Takde function je aku jaga situ wkwkwkw.

Pastu kalau ustazah semua ada mesyuarat atau ada ustazah yang tak datang, pengawas kena jaga kelas. Paling tak mencabar jaga kelas budak darjah 1 atau darjah 2. Ugut sikit 'semua letak kepala atas meja, siapa bercakap tulis nama kat depan' hahahahaha. Gengster tak gengster la kan small matter je ni. Tapi sebenarnya malas jugak kalau kena jaga kelas. Sudahlah duduk melangok dalam kelas orang sampai setengah jam. Boring siot. Selalu jugaklah bila ustazah suruh jaga kelas sekian sekian, walawei aku past je kat pengawas lain bhahaha.


HAHAHAHAHAHAHAHA baru aku tau kenapa aku takyah senyum. Sebab biler senyum rasa nak lempang je kang budak ni.

Sekolah agama dulu kelas dia campur-campur. Ada 4 kelas je tak silap aku. Ko pandai ke kurang pandai ke campur je dalam satu kelas. Maka disebabkan itu aku selalu dapat no.1 masa exam pertengahan tahun. Akhir tahun No.2 atau No.3. Camtu aaa bukan nak riak, kelas pon campur kan. Tapi UPKK ngan UPSRA dapat 6A je. Mungkin ada yang kata takde function UPSRA tu. Salah tu. Aku tengok kawan kawan aku masatu yang tak sekolah agama, tak dapat masuk asrama. Yang result UPSRA ok dapat asrama. Aku tak mohon asrama memang la tak dapat masuk bro bhahaha. Sekolah agama pon best sebab ramai kawan :)

Oh ya satu benda nak bagitahu. Dulu masa ada meeting, ustazah bagi salam. Then kitaorang semua jawab 'Waalaikumsalam'. Pastu ustazah betulkan. Dia kata cuba jawab 'Waalaikumussalam.' Mula-mula rasa macam ala lebih kurang je kan tapi maksud dia dah lain dah. 

- Google Images.

Kalau jawab waalaikumsalam, dah skip Alif Lam (rujuk gambar)

Alif Lam (AL) = Segala
Waalaikumussalam = Segala sejahtera ke atas kamu

Kalau rajin, google eh untuk fahamkan lagi. Moga dapat share ilmu walaupun sikit hehehe. Assalamualaikum. Haaa jawab apa anak-anak :P

Monday, April 14, 2014

Pengalaman Kerja Di Kenny Rogers.

Assalamualaikum.

Ok tajuk tu kenapa PENGALAMAN? Senang. Sebab dah jadi pengalaman dah. Sebab aku dah berhenti dah. 3/1-3/4. 3 bulan beb. Macam tak percaya lama jugak aku kerja. Aku ada masalah sikit so terpaksa berhenti. By the way, kerja kat Kenny Rogers TBS #064 memang best sia. Bubuh sia nak buktikan tahap best tu kuikui.

Secara tak langsung, entry ni mungkin akan membantu sesiapa yang nak kerja Kenny nanti. Dan yes untuk korang yang nak tahu kerja dia macam mana :) Macam aku dulu, cuak sia (pahal?) masa mula-mula nak start kerja dulu. Adakah manager garang nak mampos atau staf-staf sombong dan suka membuli. Makanan dia macam mana? Tak pernah makan do aku. Apa perlu aku buat? Persoalan demi persoalan membuatkan aku nak padam balik perenggan ni hahaha nvm.

Posisi dia ada banyak, macam posisi bola hahahaha. Cashier, hostress duduk depan kedai, server, assembler sediakan makanan, utility sediakan produk, cutter potong ayam, dispenser buat air, steward basuh pinggan, dllsebabakutakingat. Tapi kat TBS ni tak busy mana pon sampai aku rasa lepak je lebih wahahaha, 3 bahagian je selalu penting. Cashier/server, assembler, utility.


'Tak busy mana pon' haha.


Gambar kabur, maaf sebab aku nak cepat. Takut manager nampak bhahaha. Manager 2 orang ok, sorang tegas sikit. 


Aku opening ya, haruslah bersih sehingga mintak penampar. Setitik air pon tidak boleh kelihatan. 


Kalau buat air yang pelik-pelik, mesti ada suara-suara 'buat lebih sikit, buat lebih sikit'. Hahahahaha. 

Saje post sebab bersih wkwkwkw. Oh ya, lepas hampir dua bulan aku opening baru aku tau yang plug nasi aku dua. Selama ni aku bukak satu je. Kiranya selama ni tak pernah on pon periuk nasi tu bhahahahaha.


Kalau kerja Kenny, manager suka yang fleksibel. Yang boleh kerja bila-bila masa. Senang nak buat jadual. Opening, middle, closing semua aku pernah buat. Kalau ada penjenayah yang usyar mangsa pon dia takleh agak kau pergi ngan balik kerja pukul berapa hahaha! 


Gaji pulak RM 5/jam. OT RM 6. Masa mula-mula dulu tak selalu kena OT. Memang susah aa nak dapat. Bila staf dah sikit, tu dia dari pukul 12 sampai closing pukul 11. Patut balik pukul 6 tup tup ada budak tak datang kena closing jugak. Tapi takpe, bila dah habis closing rasa happy sebab dapat tolong yang lain. 'Sebaik ada Syahirah' mihmihmih :)

*Picture deleted.
Memandangkan aku mudah lupa kawan hahahahaha ada baiknya aku tulis nama staf semua. Dari kiri - Fakhri, Ikram, Hafiza, Adila, Nina, Syahirah (eh sebok haha), Maryam, Dewi (OKU), Lingges, Aiman. Manager - Miss Azlina, Miss Syikin, Miss Lina.

Goodbye! Thanks for the memories :D

Thursday, March 20, 2014

Result SPM.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah! Result SPM dah dapat dah. 6A 1B 1C 1D..... Weh dah kenapa macam smart sangat dah tu hahahahaha takpe aku masih bersyukur dengan result aku. Allah dah perkenankan doa aku tiap kali lepas solat nak dapatkan 6A. Walaupun tak banyak macam orang lain, result yang gembirakan hati aku & mak abah dah cukup dah. Terima kasih Ya Allah :')

Aku sebenarnya takut jugak tak dapat result yang ok. Kalau kat sekolah aku, 5A keatas punya keputusan umum kat atas pentas. Nanti kawan-kawan semua naik pentas, aku pulak tak dapat. Perasaan kecewa tu alaaa u know. Nak menapak ke sekolah tu lagi satu hal, berdebar dia tu boleh terkincinggg ukey.

Jadi masa pengumuman untuk pelajar cemerlang, kitaorang melepak kat perumahan polis hahahahaha. Suruh kawan-kawan yang lain bagitau bila dah habis umum nama. Bila dah settle, baru kitaorang gerak. On the way tu, Fatyn call Azimah and bagitau Azimah berapa result aku. Wa macam " Lu Mah kalau rasa nak hidup lama, lu diam. Jangan bagitau wa berapa wa dapat eh. Wa dapat slip tu nanti wa tengok sendiri k. " Fuhhh auta der auta je. Padahal aku merayu kat Azimah kot jangan bagitau sambil tutup telinga -.-

Dah sampai dewan, Fatyn kata aku dapat 7A. Aku tak percaya kot. Dalam hati, " 7A? Tang mana yang sains pulak yang dapat A tu. " Bila tengok slip, 6A je. Rupa-rupanya cikgu salah announce masa kat atas pentas, dia sebut aku dapat 7A. Takpelah, sekarang budak-budak lain ingat aku power dapat 7A macam Ezlisa Loy weh haha!

Masa jumpa salam cikgu laga pipi kanan kiri kanan kehkeh cikgu tanya kenapa aku takde tadi. Takut result teruk jawapan aku. Hahahahaha it's okay cikgu, chill, jangan marah eh. Masa nama aku kena umum cikgu cikgu " Mana adik? Mana adik? " Hehehehehe. (Dorang la cerita, aku mana tau aku takde kat situ kan)

Oklah tu je kot ceritanya pengalaman nak amik result. Oh terima kasih jugak kat kawan-kawan blogger yang ada doakan untuk result aku. Aku baca komen korang walaupun tak balas teehee :)

*Aku padam beberapa gambar. Sebab tu entry jadi pendek...dan tak best haha!

Wednesday, February 19, 2014

Suka Tak Suka Apa Ada Hal.

Assalamualaikum.

Aku ni jenis kalau tak suka, memang tak suka terus. Tapi kalau suka, aku akan buat sehabis baik. Ibarat sanggup tahan panas asal hasil kawad cantik tapi jawab pertandingan kuiz sambil lewa agar tak naik ke atas pentas hm paham wkwkwkw.

Tapi apa yang buat aku bengang bila orang tak respect minat aku. Dah aku suka, nak buat camne kan. Dah aku tak suka, asal kau nak pertikaikan. Betapa sakitnya apa yang ku rasa, Tuhan kuatkanlah hati ku yang terluka. Takde aa terluka. Tak main aa luka luka ni. Jiwa kental bak ang. Apa jadi kalau semua orang minat benda yang sama? Semua keluar pakai jeans hitam baju hitam tudung merah? Semua pakai outfit kenny rogers weh ecececeh.

Aku takde hak nak cakap nape kau tak suka baca buku fixi tapi kau suka baca novel cintan cintun. Kau pon takde hak nak mengata asal aku tak suka baca novel cinta, asyik layan buku fixi. Sebab apa? Sebab apa yang aku suka dengan apa yang kau suka tu lain. Minat kita lain. Pendapat kita lain. Cara pikir kita lain. Mungkin kau suka cerita sweet happy ending tapi aku suka cerita yang ajar aku pasal kehidupan kat luar sana. Meningkat dewasa dah kateko.

Fesyen pulak. Katakanlah aku dok kutuk asal t-shirt kau terang menyala, gi pasar malam pon pakai kaler neon pa citaaa kan. Tapi kau pon dok kutuk dah kenapa gi beli tau fu fa pon nak pakai maxi dress siap belt. Eh lantaklah. Takkanlah semua orang nak keluar umah kena pakai fesyen yang sama? (Aku tak gi pasar malam pakai maxi dress eh, harap maklum kehkeh)

Aku terus terang je apa yang aku rasa. Suka cakap suka. Tak suka cakap tak suka. Tapi bukan sampai kutuk apa yang aku tak suka. Kalau aku kutuk, kau pulak yang bengang. Kau suka tak apa yang aku tulis ni sebab aku macam tak suka plak pening bhai kahkah.

Aku cakap terus je. Bukannya bila orang offer roti Kings, amik sebab cakap suka konon nak jaga hati tapi belakang belakang bagi kat orang lain. Baik aku tak amik dan kau akan tahu yang aku tak suka benda alah tu. Jadi, kau tak akan offer lagi dan ambik inisiatif untuk berikan aku Big Apple. Contoh. Contoh.


Ada Nur di wajahku la kerana selalu jujur bhahahahaha isk pentipu. Haip silau ni. Hormati minat orang lain ok! :)

Thursday, January 30, 2014

GIVEAWAY: Siapa Dapat Novel Percuma?

Assalamualaikum.

Ko dah kenapa kan tajuk entry pon nak buat cenggitu haha. Anyway, terima kasih banyak-banyak kepada yang sudi join giveaway aku yang simple tapi best ni hahahaha. Disebabkan takyah buat entry, aku sendirilah yang gigih ke blog korang sebab kalau tak, takde sape tau aku buat giveaway.

Lepas korang publish komen, aku masukkan nama & email korang dalam list yang aku buat. Kira takde nama yang tercicir ok. Ada yang tak bagi email dan bubuh link blog jugak, aku padam komen korang, tapi jangan risau nama korang still ada lagi. Semuanya bergantung kepada rezeki masing-masing sekarang ni.

Ya sekarang. Ok let's berdebar-debar...

Ni dia pemenang yang pertama :)


96) Nur Farizah - farizah_93@hotmail.com

Ni dia pemenang yang kedua :)


64) Nurul Aze Alia - aze_aliaa@yahoo.com

Ni dia pemenang yang ketiga :)


34) Nur Afyqah - fyqahalim@gmail.com

Tahniah! Aku dah email korang. Ha apa lagi balas la woi kahkahkah. Dok aihhh balas secepat mungkin eh. Dan buat peserta lain, terima kasih sekali lagi sebab join. Menang tak menang bukankah adat giveaway hehehehe bukan rezeki ;) Ok tata titi tutu.

Tuesday, January 28, 2014

BookUp: Setiap Ringgit Anda Berharga.

Assalamualaikum.

Lek lek lek lek. Sebelum aku umumkan pemenang giveaway, ada baiknya aku share dengan korang pasal BookUp dulu. Nak umum cepat-cepat pon nak gi mana, Poslaju busy aa untuk Tahun Baru Cina. Tungguuu :P

Ok budak lepasan SPM mesti ada masalah an buku-buku semua nak campak mana. Macam aku la jugak. Dah buang separuh pon ada lagi. Nak buang buku rujukan, sayang der sebab elok lagi. Beli tapi guna untuk setahun je. Nak buat apa buku-buku ni? Apa lagi, BookUp la! Ha tudiaaa ayat. 

Apa manfaat BookUp ni?

1) Korang dapat jual buku dan dapat save duit sikit. Daripada buang macam tu je kan.
2) Korang juga dapat beli buku secondhand dengan murah. Takyah membazir beratus ringgit beli buku baru. Dapat save duit lagi.

Nak jual kat instagram takdak sapa layan kennn hahahaha --' Korang gi je kat web bookup.my

Pastu pilih nak jual buku atau beli buku.

Cara nak jual buku.

Cara nak beli buku. Macam-macam jenis buku ada. Bukan pelajaran je, novel pon ada.


Mudah bukan? Aku pon tengah kawtim ngan kawan-kawan nak jual buku secara berjemaah. Cecah RM200 nanti dia amik kat depan pintu umah. Think about your future, think BookUp! Dunia sekarang, setiap ringgit anda berharga ;) 


Eh jap layan video ni, kalau masih samar-samar dengan apa yang aku tulis. (samar-samar = tak jelas aka tak paham aka tak membantu) ekekekeke.

Friday, January 17, 2014

GIVEAWAY: Siapa Nak Novel Percuma?

Assalamualaikum.


Seperti yang aku dah bagitau dalam entry sebelum ni, aku nak buat giveaway. Dan seperti yang aku dah bagitau jugak, shif aku tak tentu jadi susah untuk aku betul-betul fokus nak buat giveaway yang grand. Jadi, aku decide untuk buat GIVEAWAY NOVEL. 

Sorry kalau ada yang tak minat baca novel. Tapi kalau aku la an, ada orang nak bagi novel free macam tu je, rasa macam inilah giveaway paling best dalam dunia kahkahkah. Dahlah syarat pon senang bro.

Syarat-Syarat;

  1. Followers blog Emira Zaharin (eceh eceh sepak kang!)
  2. Tinggalkan nama & email kat ruangan komen.
3 followers yang bertuah
*Cara pemilihan pemenang secara random. Siapa punya rezeki tu?? :D
*Seorang pemenang, sebuah novel pilihan sendiri.

Amaran;

  1. Jangan tinggalkan link blog korang eh. Aku tak suka komen spam.
Terima kasih! Aku tau giveaway aku tak seberapa sebab aku tak pernah join mana-mana giveaway pon haha :') Giveaway ni pakai duit aku sendiri je, takde sponsor mana-mana pihak, jadi toksah la nak like ke follow ke apa-apa eh. Takyah buat entry sebab aku malas nak check nanti bhahaha. Kalau lebih-lebih pon aku rasa susah aku nak handle. Let it be simple but nice ok?

Sebelum publish komen, baca bismillah dulu ekkk :P Goodluck korang!

________________________________________________

TAMAT

Terima kasih buat semua yang join! :)

Saturday, January 11, 2014

Bhai Bhai Wa Dah Dapat Kerja Bhai.

Assalamualaikum.

Fuh fuh fuh. Bukan tiup habuk okay. Blog wa memang camni, jarang update haha! Ko takyah tiup habuk sangat la. Fuh sebab lega. Alhamdulillah, dah dapat kerja dah :) Sebelum ni mood tak ok sebab resah gelisah hamende la satu call pon tak dapat ni. 

Haa pendekkan cerita je lah eh, aku dapat kerja kat Kenny Rogers TBS. Start 3/1 haritu. Staf ok manager pon ok. Selalu jugak ah kena marah uolss haha tapi aku ni hati batu, dah biasa kena maki masa kat koperasi dulu. Baling tahi pon tembus bro kahkah.

Harini cuti sebab tu update blog beb. Kalau kerja, memang susah nak cari masa. Shif aku ni campak campak je ada pukul 9, pukul 12, pukul 5 la apa la. Takpe, wa redha je la sebab wa pon kuli an an hahahaha.

Ehem, aku rancang nak buat giveaway. Senarnya, masa aku dalam resah gelisah tak dapat kerja tu (baca perenggan pertama balik), aku macam dah pasang niat la, kalau dapat kerja aku akan buat giveaway. Pakai duit gaji aku nanti. Duit gaji first tu hehehehe. Ingat nak share la sikit dengan followers blog ni. Yay or nay?